METİDER Başkanı: Suriyeli mülteciler işsizliği arttırdı

Diyarbakır (Rûdaw)- Türkiye’nin Kürt illerinde iş bulumadıkları için yüzlerce insan, günlüğü  25-40 lira yevmiyeyle mevsimlik işçi olarak başka illere çalışmaya gidiyor. 

İşverenler, bu yıl daha düşük ücretle çalışan Suriyeli sığınmacıları tercih ettiği için, iş bulmak giderek zorlaşıyor.

Kürtler, kendi bölgelerinde iş bulamadıkları için her yıl  ailecek  trenle Ankara’ya,  oradan da minibüslerle Sakarya, İzmir ve Konya’ya gidiyor. 

Gittikleri yerlerde zor koşullarda çalışan mevsimlik işçilerin yevmiyeleri 25-40 lira arasında değişiyor.Üstelik   barınma, beslenme ve diğer giderler de işçilere ait.

“Diyarbakır’da iş imkanı olsaydı, kendi memleketimizde kalır, burda para kazanırdık” diyen  40 yaşındaki Sultan Hanım, her yıl eşi ve çocuklarıyla Sakarya’ya fındık toplamaya gittiklerini söyledi.

“Gittiğimiz  yerlerde Kürt olduğumuz için çoğu kez hakaretlere maruz kalıyoruz diyen İşçi Mehmet Aslan” ise , çadırlarda kaldıklarını ve çoğu kez  içme suyu bile bulamadıklarını belirtti.

Mevsimlik Tarım İşçileri (METİDER) Başkanı Mehmet Göbek, mevsimlik işçilerin sorunlarıyla ilgili Rûdaw’a bilgi verdi. 

Göbek, Nisan ayından itibaren yüzlerce kişinin hasat  işlerinde çalışmak üzere Urfa, Adıyaman, Diyarbakır, Mardin ve Batman’dan yollara koyulduğunu ifade etti.

 Domates toplamak için Konya’ya giden işçilerin içme suyu dahi bulamadığına dikkat çeken Göbek, şöyle konuştu:

“Oldukça düşük ücretle çalıştırılan İşçiler, tek gözlü çadırlarda kadın, erkek, çoluk çocuk barınıyorlar. Tuvalet ve banyo yok. Kürt oldukları için bulundukları yerdeki insanların yada  mülki amirlerin etnik ayrımcılığına maruz kalıyorlar.”  

Bu yıl Suriyeli sığınmacılardan dolayı hem ücretlerin düştüğünü, hem de iş sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken Göbek, “Suriyeli sığınmacılar daha düşük ücretle çalıştığı için işveren onları tercih ediyor. Çoğu mevsimlik işçi bu yıl iş bulamadığı için evinde kaldı. Gidebilenler de düşük ücretlere razı olmak zorunda kalıyor” dedi.