RÛDAW/ÖZEL - TİM Başkanı Büyükekşi: Düşüş %57

09-01-2016
Rasan Fatih
Etiketler TİM Habur Mehmet Büyükekşi İhracat
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin Irak’a ihracatında azalma oranının %57 olduğunu belirtti.

 

Rûdaw’ın sorularını yanıtlayan TİM Başkanı, Habur Sınır Kapısı’nın kapatılmasının bölgeye ciddi zarar verdiğini söyledi.

 

Irak’ın en önemli ticaret partnerlerinden olduğunu vurgulayan Büyükekşi, şunları anlattı:

 

“2015 yılında bir önceki yıla göre Irak’la ticaretimizde ciddi gerileme yaşadık. Küresel ekonominin getirdiği zorlukların yanısıra, Irak’la ticaretimizde güzergâhın yeterince güvenli olmaması son dönemlerde meydana gelen düşüşün en önemli sebepleri arasında yer alıyor.

 

İçinde bulunduğumuz dönemde, bölgede yaşanan olaylar nedeniyle sınır kapısının kapatılmasının ihracatımız üzerindeki etkisi ciddi boyutlarda oldu. 2014 Aralık ayında Irak’a ihracatımız 1 milyar doların üzerindeyken, 2015 yılı Aralık ayında 464 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Yani %57 dolaylarına bir düşüşle karşı karşıya bulunuyoruz.

 

Kapının kapalı olduğu yaklaşık 3 haftalık süreçte Irak’a gerçekleştirilen toplam ihracat ise sadece 118 milyon dolar düzeyinde oldu. Bu durum 14 Aralık’tan itibaren Habur Gümrük Kapısı’nın kapalı olmasının ticaretimiz üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor.”

 

Habur’dan zarar görenler

 

2014 yılında  10,6 milyar dolar olan Irak’a ihracatın, 2015 yılında 8,3 milyar dolara gerileyerek, %21,8 azalış gösterdiğini ifade eden Mehmet Büyükekşi, “Bölgede gelişen olayların 2015 yılında ticaretin azalmasında ciddi etkisi oldu” dedi.

 

Irak ve Türkiye arasındaki karayolu ticaretinin hem Türkiye, hem Irak, hem de tüm bölge insanları için büyük önem arzettiğini dile getiren TİM Başkanı, şöyle devam etti:

 

“Biz istiyoruz ki Irak’taki kardeşlerimizle, ticaret ortaklarımızla ticaretimizi rahatlıkla gerçekleştirelim. Biz istiyoruz ki; yollarda nakliyecilerimiz, şoförlerimiz güven içerisinde görevlerini ifa etsinler, güvenlik sorunları yaşanıp ta sınır kapıları kapanmasın.

 

Irak’taki dostlarımızın da bizimle hem fikir olduklarını biliyoruz. Çünkü Irak’taki kardeşlerimizle bizleri bağlayan ticari ilişkilerimizden öte, aynı kültür coğrafyasını paylaşıyoruz.

 

Yol güvenliğinin en kısa zamanda tesis edilerek, ticari ilişkilerimizin en üst seviyelere çıkacağına inanıyoruz. 5 Ocak 2016 itibariyle tekrar kapıdan geçişlerin başlamış olmasını da bu anlamda oldukça müspet buluyoruz.”

 

Türkiye’de ilgili makamların konuyla ilgili gerekli hassasiyeti gösterdiğini ve ciddi çaba sarfettiğini söyleyen Büyükekşi, “Bu çabalar sonucu güzergahta güvenlik ve huzurun da en kısa zamanda tesis edilerek, Irak’taki kardeşlerimizle ticari ilişkilerimize ivme kazandıracağımıza inanıyoruz” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli