Türkiye'de ikinci el otomobil satışları yüzde 15 düştü

08-10-2023
Ömer Sönmez
Etiketler Türkiye İkinci el otomobil Otomobil Piyasa Fiyat
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – Türkiye’de son 2-3 ayda ikinci el otomobil satışları yüzde 15'e kadar düştü. İkinci el otomobil fiyatları da yüzde 10 oranında geriledi.

Türkiye hükümetinin kredi miktarını azaltma planı sonrasında otomobil kredileri bankalar tarafından daha az verilmeye başlandı ve bu da otomobil satışlarını aşağıya çekti.

Enflasyon ve yüksek fiyatlar nedeniyle vatandaşlar ucuz arabalara yöneldi. Sektör temsilcilerine göre insanlar çoğunlukla fiyatı 500 ila 700 bin lira arasında olan ikinci el otomobilleri satın alıyor.

“Kredi çekmemiz lazım ama kredinin faizi çok yüksek”

Nizam Sak ve kardeşi İstanbul'da bir restoranda 11 bin 400 lira olan asgari ücretle çalışıyor. İki kardeş, ikinci el bir araba almak için Rami'de otomobil pazarında dolaiıyor ancak fiyatlar yüksek olduğu için istedikleri arabayı alamıyorlar.

Rûdaw'a konuşan Nizam Sak, “Piyasa çok pahalı. Bir aracımız var, değiştirmek istiyoruz ama 100 bin lira üstüne koymamız gerekiyor. Kredi çekmemiz lazım ancak kredinin faizi çok yüksek. Arabamı 50-60 bin liraya almıştım ama şimdi fiyatı 500-600 bin liraya çıkmış” dedi.

“Böyle devam ederse birçok galeri kapanacak”

Galeri sahiplerine göre ikinci el otomobil satışları son 2-3 ayda yüzde 15 oranında geriledi. İkinci el otomobil fiyatları da yüzde 10 oranında düştü.

Araba galerisi sahibi Erdal Avşar, "Piyasanın durumu hiç iyi değil. Araba satışları düşük. Bunun nedeni kredinin çok yüksek olmasıdır. Böyle devam ederse birçok galeri kapanacak” diye konuştu.

"Araba her yerde ucuz ama Türkiye'de çok pahalı"

Bir başka galerisi sahibi olan Münir Çelik de son 3-4 yılda araba fiyatlarının ciddi oranda arttığını belirterek, şöyle dedi:

"Hiç böyle bir şey görmemiştim. Krediler çok yüksek. Benzin her yerde ucuz ama Türkiye'de ne yazık ki çok pahalı. Arabalar her yerde ucuz ama Türkiye'de çok pahalı, neden pahalı? Devlet otoritelerimizin artık müdahale etmesi gerekiyor."

Vatandaşın alım gücü düştüğü için artık fiyatı 500 ila 700 bin lira arasında olan otomobillere yöneliyor.

Otomobil sektörü temsilcileri, sıfır ve ikinci el otomobil satışlarındaki durgunluğu, uygun taşıt kredisi verilmemesine bağlıyor.

Emekli bir vatandaş "Şu anda araba fiyatları çok yüksek. Yani bu fiyatlarla araba almak yerine daire ya da almak daha iyi” diye konuştu.

Devlet ve özel bankalar müşterilerine yüzde 4,5 ila 6 oranlarında taşıt kredisi sunuyor.

Ancak hükümetin kredileri azaltma planının ardından daha az taşıt kredisi verilmeye başlandı. Bu da  otomobil alım satımınında düşüşe neden oluyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli