Urfa’da geleneksel yöntemlerle buğday kaynatılıp bulgur yapılıyor

08-10-2022
Mihemed Emin Demir
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Urfa Bulgur Geleneksel
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürt mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan ve odun ateşinde dev kazanlarda kaynatılan buğdaydan elde edilen bulgur, Urfa’da hala geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor ve sofraları süslüyor.

Urfa’nın Tepêrag köyü sakinleri, yüzlerce yıllık bulgur kaynatma geleneğini canlı tutuyor. Buğday hasadının ardından meydanlarda kurulan dev kazanlarda kaynayan buğday, kurutulmak üzere damlara seriliyor. Ardından taş değirmenlere götürülüp öğütülerek bulgur olup kış aylarına hazırlanıyor.

Tepêraglılar, zahmetli de olsa lezzeti, doğallığı ve sağlık açısından faydaları nedeniyle bu yöntemden vaz geçmediklerini söylüyor.

Ev hanımı Zerga Kırmızı, “Buğrayı gönderip öğütüyoruz, köfte, pastırma yapıyoruz. Çok güzel yemekler yapılıyor. Öğütüldükten sonra eleğe vuruyoruz, iri taneleri bulgur, diğerleri köftelik oluyor” dedi.

Odun ateşinde kazanlarda kaynatılan buğday damlarda 2-3 gün bekletildikten sonra su ile çalışan taş değirmenlere gönderiliyor. Buğday, tarladan çıkıp bulgur olup sofraya serildiği ana kadar doğal bir yapım sürecinden geçiyor.

El hanımı Ulki Çüncü de, “Kaynattıktan sonra dövülmesi için gönderiyoruz. Bulgurumuz çok lezzetli. Çiğ yapıyoruz, isot, pekmez, ev yağı kullanıyoruz. Eskiden olduğu gibi. Yemeklerimiz hormonsuz ve çok lezzetli. Hazır olan bulgurların tadı yok. Kendimiz şehriye yapıyoruz, kavuruyoruz. Kış için kaldırıyoruz” diye konuştu.

Urfa, 883.386 hektarlık tarım arazisi ile Türkiye'nin en büyük tarım arazilerinden birine sahip. Türkiye'de üretilen buğdayın yüzde 7'si Urfa’da üretiliyor ki bu da her yıl yaklaşık bir milyon 200 bin tona denk geliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli