Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi ile Irak arasında gümrük kapılarında yeni vergi anlaşmasının hayata geçirilmesinin ardından Kürt iş insanları ile firmalar imzalanan anlaşmadan olumsuz etkilendi.
Bu yılın 17 Şubat’ında Kürdistan Bölgesi ile Irak arasında gümrük vergisi anlaşması yapıldı. Kürt iş insanları anlaşmanın kendilerinin aleyhinde olduğu görüşündeler.
Kürdistan Bölgesi İhracat ve İthalat Birliği, hükümetin sorunu çözmemesi halinde önümüzdeki 7 ay içinde ithalat ve ihracatta yüzde 70 zarara uğrayacaklarını belirtti.
Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Gümrük Müdürü Samal Abdulrahman, “İlk kez Kürdistan ile Irak arasında gümrük tarifeleri konusunda işbirliği yapılıyor. Gümrük vergileri orta ve düşük ölçekli firmaların çıkarınadır. Anlaşma Kürdistan Bölgesi pazarındaki hareketliliğe olumlu etkisi var. Bu karardan ise özellikle demir ihracatını yapan şirketler etkilendi” dedi.
Erbil İthalat ve İhracatcılar Birliği Erbil Şube Başkanı Geylan Hacı Seid, iki taraf arasında gümrük anlaşması imzalanmadan önce bir ton demirden 25 dolar gümrük vergisi alındığını söyledi.
Geylan Hacı Seid, “Son gümrük anlaşmasından sonra bir ton demirin gümrük ücreti 125 dolara yükseldi. Bu nedenle 45 firma Kürdistan’a demir ithal ve ihracatında zarara uğradı. Bazı firmalar kepenklerini kapattı” diye konuştu.
Kürdistan Bölgesi İthalat ve İhracatçılar Birliği’nin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na gönderdiği açıklamada, önceki yıllarda yaklaşık 400 ila 450 bin ton demir Kürdistan Bölgesi’ne ithalatı yapıldı. Bu ithalattan Irak’ın orta ve güney kesiminine de ihracat yapılıyordu. Mevcut durumda ise söz konusu ihracat yüzde 85 oranına düştüğü belirtildi. Açıklamada gümrük vergilerinde artışın gerekçesinin de iç üretime destek amaçlı yapıldığı kaydedildi.
“Gümrük vergilerinde artışın amacı iç üretime desteklemek amacını taşıyor” diyen Geylan Hacı Seid, “Bizler iç üretimi destekliyoruz. Ancak ne yazık ki bizim sadece iki fabrikamız var ve bunlarda Kürdistan’daki pazarı karşılayacak durumda değildir” ifadelerini kullandı.
Irak’taki gümrük vergilerinde artıştan dolayı iş insanlarının Şelemçe, Um Qasır, Sumar, Mıkran ve Tırebil sınır kapılarına yönelmesinden dolayı da Kürdistan’daki sınır kapılarında ticaretin zayıflamasına neden olduğuna işaret eden Seid, “Bu durum özellikle İbrahim Halil Sınır Kapısı ve bazı firmaların kapanmasına neden oldu” dedi.
Ticaret Bakanlığı verilerine göre ise şirketlerin ithalat yapma onayı da geçen yıla oranla yüzde 50 düştü.
Rûdaw’a konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Fethi Muderris, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“Mevcut soruna ilişkin bazı iş insanımız bakanlığımızı ziyaret etti. Karşılaştıkları sorunları bize ilettiler. Bakanlık olarak konuyu Bakanlar Kurulu’na ileteceğiz. Sorunun kısa sürede çözüleceğini umut ediyorum. Maliye Bakanlığının iş insanlarımızın bu konuda uğradığı zararı telafi etmesi gerekiyor.”
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın