KÜRDİSTAN - Yatırımcılara 100 milyon dolar ödeme yapılacak

08-04-2019
Rûdaw
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesinde kriz nedeniyle yarım kalmış projeler ve yatırımcıların biriken ödenekleri ile ilgili hükümet adım attı. Bu kapsamda yatırımcılara ödeme yapacak olan hükümet, yarım kalmış projelerin tamamlanması için de bütçe tahsis edecek.

 

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Planlama Bakanlığı Genel Müdürü Zagros Fetah, “Kriz döneminde projesini tamamlayıp ancak ödemelerini alamayan yatırımcılar hükümetten senet almıştı. 2018 yılında hükümet ilk etapta 100 milyon dolar ödeme yaptı. İkinci aşama için çalışmalar sona geldi. Rutin prosedür gereği yatırımcıların ticari bankalara giderek borç listelerini teslim etmeleri gerekiyor. Daha sonra onlar da incelemek üzere planlama Bakanlığına gönderecekler” dedi.

 

Fetah, ödeme tarihlerine ilişkin, “Bu haftadan itibaren ödemeler gerçekleştirilecek sürecin bir ay sürmesi bekleniyor. 100 milyon dolarlık bütçede yatırımcılar alacaklarının yüzde 20’sini alacak” diye konuştu.

 

Borçları ödenen yatırımcılara yeni proje kapıları aralanıyor, yarım kalmış projelerin de tamamlanması için çalışmalar devam ediyor. Şu an Kürdistan’da 300 projenin yapım aşamasına başlandı.

 

Kürdistan Yatırımcılar Birliği Sözcüsü Mela Yasin, “Kürdistan Hükümeti yatırım ve geliştirme projeleri kapsamında borçlu olduğu yatırımcılara 100 milyon dolarlık bir ödeme yaptı. Bu hafta 100 milyon dolar daha ödeme yapması bekleniyor. Tamamlanan projeler için hükümetten alacaklı olan yatırımcılar, yüzde 18 ila 25 arası bir meblağı geri alacak” ifadelerini kullandı.

 

Mela Yasin, 200 milyon dolarlık bir bütçe ile yatırımcıların borcunun kapatılacağını söyledi.

 

Kriz döneminde durdurulan projelere bütçe tahsis edildi

 

2014’ün ilk aylarından itibaren Kürdistan’da başlayan krizler 2018’in son aylarına kadar devam etti. 4 yılı aşkın süre içerisinde yapım aşamasında olan yüzlerce proje durduruldu.

 

Kürdistan Bölgesi Planlama Bakanlığı Genel Müdürü Zagros Fetah, tamamlanmamış projeler ile ilgi hükümetin bütçe ayırdığını söyleyerek, “Kürdistan’ın 4 ilinde tamamlanmamış projeler var, 2 bin projenin anlaşması yapıldı. Hükümet projelerin tamamlanması için 1.5 milyar dinar (yaklaşık 1 milyon 260 bin dolar) bütçe ayırdı. Şu anda paranın gelmesini bekliyoruz” dedi.

 

2019’un yarım kalan projeleri tamamlama yılı olacağını dile getiren Fetah, “Yeni hükümet kabinesi ve ardından gelecek hükümetler yarım kalmış 2 bin projenin tamamlanması için kolları sıvayacak. Bunun yanında hükümetin mali durumu el verirse stratejik projelere de imza atması bekleniyor. Hepsinden önemlisi Kürdistan genelinde ekonomi reformunun hayata geçirilmesi için gereken adımın atılmasıdır” diye konuştu.

 

2014 yılında dönemin Irak Başbakanı Nuri Maliki’nin kararıyla Kürdistan Bölgesinin Irak Anayasasında belirlenen yüzde 17lik bütçesi kesildi. Aynı yılın Haziran ayı itibariyle başlayan IŞİD ile mücadele Kürdistan Hükümeti’ni krize sürükledi.

 

Kürdistan’ın tek gelir kaynağı olan petrol fiyatlarında da düşüş yaşandı ve böylelikle başlatılan yüzlerce projenin ödemesi askıya alındı. Hükümet kriz döneminde memur maaşlarında biriktirme uygulaması başlatmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli