Esnaf piyasadan, şoför vergiden şikayetçi

Zaho (Rûdaw) - Artan vergiler ve piyasanın kötü durumunun Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ticari alışverişin gerilmesine neden olduğu ifade ediliyor.

 

Merkezi Irak hükümeti Kürdistan Bölgesi’nden gidecek mallar için vergi alıyor. Bağdat tarafından kurulan gümrük noktalarıyla Türkiye’den ithal edilen vergiler artmış oldu. Bu durum işadamları, esnaf ve şoförleri olumsuz etkiledi.

 

Rûdaw’a konuşan 18 yıldır bu yük taşıyan Recep Şahis adlı Tır Şoförü, “Bir ton eşya yüklüyoruz ancak her iki taraftaki işadamları bize bir dolar vermiyorlar”

 

Ro Tekin adlı şofor,  “Hafta 3 sefer yapıyor vergiler arttığından dolayı bize hiçbir şey kalmıyor”

 

Tahir Ahmed adlı şofor, Antep’ten geldiğini ifade ederek, “500 dolar kira alıyoruz ancak 600 dolar masrafımız var. Bu şekilde nasıl çalışabiliriz. Kiraları arttırmaları lazım çünkü vergiler çok yüksek”

 

İşadamı Selah Şefik ise, daha önce günde 3 – 4 tır malı Irak’ın şehirlerine gönderdiklerini ifade ederek, “Şimdi hafta bunu göndermiyoruz. Elimizde çok mal var. Satışlar kötü olduğu için elimizdeki mallarınyüzde 70’ini yarı değerine satıyoruz” diye belirtti.

 

Ekonomi uzmanı Ahmed Sleman Sefar, sınır kapılarının kaderinin verdiği hizmetin yanı sıra coğrafi konumuna bağlı olduğunu altını çizerek, “Vergiler düşük ve gidiş gelişlerde kolaylık olursa sınır kapılar daha aktif olacak” ifadelerini kullandı.

 

Habur (İbrahim Halil) Sınır Kapısı’ndan günlük 2 bin dolayında tır ve yük arıcı geçiyor. Türkiye’den ithal edilen malların yüzde 80’i gıda oluşturuyor.