İSTANBUL - Asgari ücret pazarlıkları başlıyor: Vatandaşların beklentisi ne?

06-12-2023
Ömer Sönmez
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Asgari ücret Türkiye DİSK
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – Türkiye’de milyonlarca kişinin gözü hükümet ile sendika temsilcilerinin belirleyeceği asgari ücrette. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 11 Aralık'ta yapacak. Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.

Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile sendika temsilcileri, 2024'te geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısını 11 Aralık'ta yapacak.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), tarafından yapılan açıklamada “Asgari ücret yüksek enflasyon koşullarında yılda dört kez belirlenmelidir” denildi.

“Her ay açıklanan yoksulluk sınırının belirli oranı kadar olabilir”

Rûdaw’a konuşan DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Her ay açıklanan yoksulluk sınırının belirli oranı kadar olabilir. Veya her ay açıklanan enflasyon oranı kadar devam ettirilebilir. Veyahut da döviz basında olabilir. Niye? Türkiye’yi bir asgari ücretliler çalışanı haline dönüştürmek istiyorlar” dedi.

Süreç içerisinde toplamda 4 toplantı gerçekleşecek ve asgari ücret aralık ayı içerisinde açıklanmış olacak. Asgari ücrette olası senaryolar da gelen enflasyon rakamlarıyla birlikte şekilleniyor.

Yıl sonu enflasyon yüzde 68 olursa, yüzde 40.26’lık zamla 15 bin 992 liraya çıkmış olacak. Buna bir refah payı eklenirse yüzde 40’a 10’luk bir zamla yüzde 50’yi görür ki bu durumda asgari ücret 17 bin 103 TL olur.

“Asgari ücretle doymuyoruz”

İnşaat işçisi Yasin, “Asgari ücret çok düşük, bu ücrete çalışılmıyor. Bu ücretle kendimizi doyuramıyoruz” dedi.

İşçi Fırat Kuloğlu da “Asgari ücretle geçim zor oluyor. Bildiğiniz gibi elektrik, su, doğalgaz fiyatları ve ev kiraları yüksek. Bu nedenle asgari ücretin 18 bin TL olması gerekiyor ki geçinebilelim” diye konuştu.

SGK verilerine göre 2020 yılında kayıtlı işçi sayısı ilk kez 15 milyonu aşarken asgari ücretle çalışanların sayısı da ilk kez 6 milyonu aştı. 2020’de kayıtlı sigortalı sayısı 15 milyon 203 bin olurken bunların 6 milyon 390 bini asgari ücret aldı. Bugün yaklaşık 10 milyon kişi asgari ücretle geçinmeye çalışıyor.

“Enflasyon düşmedikçe alım gücü yükselmez”

Emekli Neslihan, “Asgari ücret ne kadar olmalıdan önce enflasyon düşmeli. Enflasyon düşmediği müddetçe asgari ücreti hangi seviyeye getirirseniz getirin yine onun altında kalacak, yine alım gücü düşecek” diye belirtti.

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor. Ancak hükümet bu sayıyı düşürmek istiyor.

“En az 25 TL olmalı”

Oşin Şirinpınar da, “Asgari ücret en az 25 bin TL olmalı. Bugünün ekonomik şartlarına göre, yıllık enflasyona göre, ortada konuşulan yüzde 100 gibi bir enflasyon olduğunu düşünürsek en az 25 bin TL olmalı” dedi.  

Türkiye asgari ücrette Avrupa’da son iki sırada

Asgari ücretin komisyon toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor. Temmuzda yüzde 50 yükseltilen asgari ücret o zamanın parası ile 482 dolar ediyordu. Ancak TL’nin değer kaybetmesi ile bu rakam şu an 390 dolar civarında.

Türkiye’deki asgari ücret 2015 yılına kadar pek çok Doğu Avrupa ülkesinin üzerindeydi. Fakat o tarihten sonra tablo tersine döndü.

Eurostat verilerinde yer alan 27 Avrupa ülkesi arasında Türkiye 1 Aralık 2023 itibarıyla, Arnavutluk’un ardından en düşük asgari ücreti veren ikinci ülke oldu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli