Dersim'de kiralar uçtu: ‘Derdimizi kime yanalım'

06-11-2023
Ali Haydar Gözlü
Etiketler Dersim Konut sorunu Kira artışları Kira artışı
A+ A-

Dersim (Rûdaw) – Dersim’de konut yetersizliği ve kira artışları nedeniyle vatandaşlar zor günler geçiriyor.

Son dönemde büyük göç veren Dersim’de, ekonomide yaşanan belirsizlikle birlikte katlanan kiralar nedeniyle insanlar rahatsız ama seçeneksiz.

Konut fiyatlarının 3 milyon ve kiraların ise ortalama 8 bin ve 15 bin TL'yi bulduğu Dersim’de barınma sorunu her geçen gün büyüyor. İstihdam, göç gibi yıllardır devam eden sorunlara Dersim’de artık barınma sorunu da eklendi. Sekiz mahalleden oluşan kent merkezinde kiralar üç katı zam aldı.

Kentte barınma sorunu büyüyor

Depreme dayanaksız kurum lojmanları ve bazı binalarının yıkılması ile birlikte ortaya çıkan barınma sorunu her geçen büyüyor.

Dersim’de kiracıların yaşadığı sorun karşısında çözüm üretmekte zorlanan emlakçılar, enflasyonun yükselmesiyle birlikte kiraların yükseldiğini vatandaşın da bunun karşısında zorlandığını belirtiyor.

Emlakçılık yapan Hüseyin Tunç, “Enflasyon yükseldikçe kiralar üç katı artıyor. Burada göç çok, ev sorunu da büyük, kiraya verilen ev sayısı da az. Bu konut sorunun acil çözülmesi için belediyenin arsa tahsisini yaparak konut yapması gerekiyor. Bugün bir aylık kira 15 bin TL, bunu memur ve halk ödeyemez. Yasalar, enflasyonun gerisinde kaldığı için halk bunu muhatap almıyor. Kira artışından ötürü kiracı ve ev sahipleri arasında ölümlere varan olaylar yaşanıyor. Ya bu yasaların değişmesi lazım ya da kesinlikle enflasyonun düşmesi gerekiyor” dedi.

“Asgari ücret ile çalışıyorum, bu parayı da kiraya verdiğim zaman para kalmıyor”

Ortalama kira fiyatlarının 8 bin ile 15 bin arasında değiştiği Dersim’de vatandaşların başta konut sorunu ve hayat pahalılığının her geçen gün artış göstermesinden ötürü yaşadıkları sorunlar devam ediyor.

Kira artışları karşısında yaşadıkları çaresizliğini anlatan vatandaşlar, ev sahiplerinin biraz daha insaflı olmasını istiyor.

Kirada oturan Mazlum Yıldız, “Bu şehirde ev sahipleri çok pahalı kiralar istiyorlar. Ben asgari ücret ile çalışıyorum. Bu parayı da kiraya verdiğim zaman para kalmıyor. Ev satılıyor ama paramız olmadığı için ve pahalı olduğu için alamıyoruz. Ev sahibi yakınımız olduğu için bizden az ücret alıyor ama kiralar çok pahalı” diye konuştu.

“Derdimizi kime yanalım”

Zercan Vazo, “Çocuklarım kirada oturuyorlar, hayat çok pahalı ne yapalım. Derdimizi kime yanalım” ifadesine yer verdi.

Dilek Aydoğan, “Dersim’de kalıyorum, ev kiraları çok pahalı olduğu gibi iş yok, ev yok. Millet olarak çok perişanız” şeklinde konuştu.

Hakan Orhan, “Bu kentte ev yok. Lojmanların hepsi yıkıldı. Bu yüzden ev kiraları çok pahalı. İnsanlarımız ev sahipleri inanç sahibiyiz diyor, devrimciyiz diyorlar, kurban kesiyoruz diyorlar ama parayı gördüler mi gözleri bir şeyi görmüyor. Neden böyle yapıyorlar ” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli