Dünya Bankası: Erbil bölgenin ticari güzergahı olabilir

Erbil (Rûdaw) – Dünya Bankası tarafından hazırlanan son raporda, Kürdistan Bölgesi’nin önemli bir coğrafik konuma sahip olduğuna dikkat çekilerek, “Bu doğru kullanılabilirse bölgenin önemli bir ticari güzergahı olabilir” denildi.

 

Rapora göre ticaret ve üretim alanlarında yapılacak yasal düzenleme ve iyileştirmelerle birlikte Kürdistan Bölgesi bu coğrafik konumundan büyük fayda sağlayabilir.  

 

Rapor ayrıca, ticaret için ugun yasa ve yönetmeliklerin olmamasını “Kürdistan Bölgesi’nin İran ve Türkiye gibi komşu ülkelerle ticari ilişkilerin daha da gelişmesi önündeki en büyük sorun” olarak tanımlıyor.

 

Dünya Bankası, Kürdistan Bölgesi’nin bölgede önemli bir ticaret güzergahı olabilmesi için bilgi ve iletişim teknolojileri ile bağını güçlendirmesi gerektiğini savunuyor.

 

İran ilk büyük adımı attı

 

Öte yandan İran, Kürdistan Bölgesi ile ekonomik ve ticari ilişkilerini geliştirmek adına önemli bir adıma imza attı. Bu amaçla geçtiğimiz günlerde İranlı üst düzey yetkililerin katılımıyla Erbil’de gerçekleşen “4’üncü Kürdistan Bölgesi - İran İslam Cumhuriyeti Ekonomik İşbirliği Konferansı” gerçekleştirildi.

 

Rûdaw’a konuşan İran-Irak Ortak Ticaret Odası Kürdistan Bölgesi Bölümü Sorumlusu Yusuf Bapiri, “İran olarak Kürdistan Bölgesi pazarına ortak olmaya talibiz. Çünkü üretim ve uluslararası ticaret konularından tecrübeye sahibiz. Bu konuda Kürdistan Bölgesi ile ortaklık geliştiebiliriz” dedi.

 

Konferansa katılan İranlı yetkililer, iki taraf arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi adına ticaretin yanı sıra, üretim ve endüstri alanlarında da adım atılacağını vurguladı.  

 

Kürdistan Bölgesi İran’ın Akdeniz’e ve Türkiye’nin de Körfez’e açılmasında önemli bir konuma sahip. Bu jeopolitik konum Kürdistan Bölgesi’nin önemli bir ticaret merkezi olması için de avantaj olarak görülüyor.