Irak petrolü Avrupa'daki Rus enerji boşluğunu dolduruyor

Erbil (Rûdaw) – Irak hükümeti özellikle güney bölgelerindeki petrol sahalarının geliştirilmesi için ciddi adımlar atarak önümüzdeki 3 yıl içerisinde günlük petrol üretim hacmini 8 milyon varile çıkarmayı hedefliyor. Diğer yandan Avrupa’dan artan talebe karşılık veren Irak hükümeti 8 ayda yaklaşık 11 milyar 920 milyon dolar petrol ihracatı gerçekleştirdi.

Irak Petrol Bakanlığı’nın verilerine göre, petrol üretim hacminin arttırılması için 42 yeni petrol kuyusunda çalışmalar başlatılacak, ayrıca 7 petrol sahasında 10 yeni proje hayata geçirilecek. Öte yandan hükümet halihazırda üretim yapan 150 petrol kuyusunda da onarım ve iyileştirilmeler gerçekleştirecek.

Petrol Bakanlığı 2 bin 96 metre derinliğindeki Nasriye/61 petrol kuyusunun sondaj çalışmalarına başladı.

Irak hükümeti, şu anda Rumela, Doğu Bağdat, Zubeyir, Mecnun, batı Qurna, Garaf ve Misan dahil olmak üzere 10 petrol projesi sondajını hayatını geçrimeye çalışıyor.

Rumela sahasında 15, Doğu Bağdat sahasında 27 sondaj çalışmasının yanı sıra Misan’da 150 kuyunun onarım çalışmaları yürütülecek.

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Petrol ve Doğalgaz Komitesi üyesi Zurgam Maliki, hükümetin dört yıl içinde petrol üretimini iki katına çıkarmayı hedeflediğini belirterek, "Irak hükümeti petrol kuyu sayısını artırmak için her türlü adımı atıyor. Eğer yeni sondaj alanları açarsak petrol rezervi 145 milyar varili aşarak 200 milyar varilin üzerine çıkartılacak” dedi.  

Irak Sondaj Şirketi müdürü Halid Hamza Abbas, Irak’taki yeni sondaj çalışmalarına ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Şirketimizin teknik ekipleri ile mühendislerimiz geçtiğimiz 6 ayda 34 yeni kuyuda sondaj çalışması yapmış 52 kuyuda ise onarım ve iyileştirme çalışması gerçekleştirmiştir” diye konuştu.

Irak Petrol Bakanlığı bünyesinde kurulan Irak Sondaj Şirketi 1990 yılında petrol kuyularının sondajı ve onarım faaliyetlerinde bulunmak için kuruldu.

Irak Bakanlığı’nın verilerine göre, hükümet petrol üretiminin arttırmasının yanında ihracatı da artırmaya yönelik adımlar atıyor.

Hükümet, özellikle Rusya’nın Avrupa’daki enerji ihracatındaki düşüşünü değerlendirmek ve kendi petrolüne yeni pazarlar yaratmak için Avrupa’ya yönelik ciddi hamleler yapıyor.

Irak geçtiğimiz 8 ayda Avrupa ülkelerine yaklaşık 11 milyar 920 milyon dolar petrol ihracat etti.

Irak şubat ayında 982 milyon dolar değerindeki 13 milyon 766 bin varil petrol ihracatını Ağustos ayında 2 milyar 11 milyon dolarlık 25 milyon 842 bin varile yükseltti.

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Petrol ve Doğalgaz Komitesi üyesi Ali Corani, "Irak'ın gelirlerindeki artış, Avrupa'ya petrol ihracatının artmasından kaynaklanıyor. Avrupa'nın Rus petrol ve doğalgazına olan talebinde bir azalma olmasından dolayı Irak’ın petrolüne talepte bir artış görülmektedir” dedi.

Irak’ta hazırlanan 2023 yılına ait bütçe yasasında, petrolün değeri varil başına 70 dolar olarak belirtilmiş,  tahmini ihracat oranı ise günde ortalama 3,5 milyon varil olarak yer verilmişti.