Türkiye Ticaret Bakanı: Nisan ayında ihracat yüzde 24,6 arttı

05-05-2022
Etiketler Mehmet Muş Türkiye Ticaret İhracat
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Nisan ayında ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,6 artışla 23,4 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

Mehmet Muş, Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu'nda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ile düzenlediği basın toplantısında, nisan ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Muş, "Geride bıraktığımız nisan ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 24,6 artışla 23,4 milyar dolar olmuştur. Bu rakam, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamıdır” dedi.

Muş, nisanda dış ticaret hacminin geçen yıla göre yüzde 30,1 artışla 52,8 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.

İthalatın ise geçen ay 2021'in aynı ayına göre yüzde 35 artışla 29,5 milyar dolara çıktığını bildiren Muş, şu bilgileri paylaştı:

"Enerji kalemi, 7,7 milyar dolarlık pay ile ithalatımızda önemli bir yer tutmayı sürdürmektedir. Nitekim enerji hariç bakıldığında, ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 100'ün üzerine çıkmıştır. Bu noktada, ocak-nisan dönemi ithalat artışında petrol ve doğal gaz başta olmak üzere, emtia fiyatlarında küresel düzeyde yaşanan artışların etkinliğini sürdürdüğünü görmekteyiz. 2022 Ocak-Nisan döneminde gerçekleşen 33,2 milyar dolarlık ithalat artışının 20,7 milyar dolarlık kısmı enerji ithalatındaki artıştan, özellikle de doğal gaz ve ham petrol ithalatındaki yükselişten kaynaklanmıştır."

Muş, ihracatla ilgili politikalar belirlenirken, hizmet ihracatını mal ihracatından ayrı düşünmenin mümkün olmadığını, 2002'de 14 milyar dolar olan hizmet ihracatının 2021'de 58 milyar dolara ulaştığını dile getirdi.

"Yürürlüğe giren yeni desteklerin sağladığı ivmeyle 2022 yılında hizmet ihracatımızda 68 milyar dolar hedefini aşacağımızdan eminiz” diyen Muş, “İhracatçılarımız için ortaya koyduğumuz yeni destekler bu saydıklarımla sınırlı değildir. Bildiğiniz üzere İhracatı Geliştirme AŞ kapsamında ihracatçı KOBİ'lerimiz için tahsis edilen 22 milyar liralık kredi paketindeki kredi üst limiti 10 milyon liradan 15 milyon liraya yükseltilmiştir” bilgisini verdi.

"İhracat ekonomik büyümemizin ana unsuru olacak"

Muş, destek programlarının yanı sıra ticari diplomasi faaliyetleri de yürüttüklerine işaret ederek, "Avrupa hattında kara yolundaki transit geçişler konusunda elde ettiğimiz kazanımlarımızı her geçen gün artırmaktayız. Bu çerçevede, Bulgaristan, Macaristan ve Slovakya'dan sonra son olarak Romanya ile de belge sorunu çözülmüştür. İnanıyorum ki yakın gelecekte Avrupalı muhataplarımızla kara yolu transit geçişlerine ilişkin sorunlarımızı kalıcı olarak sona erdireceğiz." dedi.

Ticareti çeşitlendirerek farklı pazarlarda Türkiye'nin ağırlığını artırmak için yeni stratejiler oluşturduklarını söyleyen Muş, mart sonunda Özbekistan ile tercihli ticaret anlaşması imzaladıklarını anımsattı.

Muş, Körfez ülkeleri ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan ile ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi kapsamında temasları sürdürdüklerini belirterek, "Dur durak bilmeden dünyanın dört bir yanında ticari diplomasi faaliyetlerimizi sürdürüyor, ihracatçılarımızın yaşadıkları sorunları çözmek için çaba sarf ediyoruz" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin girişimcisine, emekçisine, iş dünyasının dinamizmine, değişen ve zor koşullara uyum sağlama becerilerine güvendiklerini vurgulayan Muş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Dünyanın karşı karşıya olduğu bölgesel ve küresel sınamalar, güvenilir ülkelerle ticaret kavramının daha da yayılması sonucunu doğurmaktadır. Böylesi bir dönemde Türkiye, tüm dünyaya güvenilir bir üretim ve tedarik merkezi olduğunu ispatlayarak, devlet ve özel sektörün el ele vermesiyle milli çıkarlarımız doğrultusunda tüm gelişmelerin merkezinde yer alacaktır. Bizler de Ticaret Bakanlığı olarak bundan sonra da ülkemizi katma değerli ihracatta lider ülkeler arasına taşımak için bütün imkanlarımızla ve en güçlü şekilde yanınızda olmaya devam edeceğiz. Sizlerin gayretleriyle geçtiğimiz yıl olduğu gibi 2022 yılında da ihracatın ekonomik büyümemizin ana unsuru olacağından eminim. Bu manada, sanayimizde son yıllarda gösterdiğimiz atılımı devam ettireceğimize, ihracatın ve yatırımların itici bir güç olduğu mevcut büyüme ortamını sürdürülebilir kılacağımıza inanıyorum."

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli