İstanbullular Halk Ekmek'i tercih ediyor

02-12-2023
Ömer Sönmez
Etiketler Halk Ekmek İstanbull Ucuz
A+ A-

İstanbul (Rudaw) - Türkiye dünyada ekmeğin en çok tüketildiği ülkeler arasında yer alıyor. Fırın ve marketlerde ekmek fiyatlarının yükselmesi nedeniyle İstanbullular belediye ekmeği almayı tercih ediyor.

Araştırmalara göre, ekonomisi kötü olan ülkelerin insanları daha fazla ekmek tüketiyor.

Ailelerin giderek geçimini sağlamada zorlandığı Türkiye’de insanlar ucuz ekmek arayışına giriyor.

Fırın ekmeği ile belediye ekmeği arasında en az 3 TL fark bulunuyor.

Belediyenin yaptığı halk ekmek büfelerinin önünde bazen uzun kuyruklar oluşuyor. Ekmek fiyatı ucuz olduğu için insanlar uzakta da olsa belediyenin büfelerinden ekmek almak için uzun yol kat ediyor.

İstanbul Belediyesinin Halk Ekmeği üretiminden sorumlu yetkilisinin Rûdaw'a aktardığına göre, halkın yoğun talebi nedeniyle bu yıl ekmek üretimini yüzde 30 artırdıklarını söyledi.

Anadolu yakası, Kartal ilçesinin Cevizli Tesislerindeki İstanbul Belediyesi'nin fırınında, gece gündüz çalışan 400'den fazla işçi  vatandaşlara ekmek yetiştirmeye çalışıyor.

İstanbul'da yaşayanların ekmek ihtiyacının yüzde 10'u İBB tarafından karşılanıyor.

Belediyeye ait 13 ekmek fabrikasında günde 1 milyon 800 bin somun ekmek üretiliyor.

Halk Ekmek'te ekmek fiyatı 5 TL

İstanbul'da bir ekmek fırın ve marketlerde 8 ila 10 lira arasında satılırken, İstanbul Belediyesine bağlı Halk Ekmek büfelerinde 5 liradan satılıyor.

Bu nedenle yoksul  ve düşük gelirli insanlar belediyenin ekmeklerini almayı tercih ediyor. Talebin fazla olması nedeniyle Halk Ekmek fırınlarında ekmek üretimi bu yıl yüzde 30 arttırıldı.

"5 liradan ekmeğimizi satıp halkın yanında yer alacağız"

Rûdaw’a konuşan İstanbul Belediyesi Halk Ekmek Yönetim Kurulu Başkanı Özgen Nama şunları söyledi:

“Her zaman halk ekmeğini talep yoğundur ve yüksektir. Halk ekmeğinin fiyatı piyasaya göre yarı fiyatına. Kentin yoksulları, dar gelirlilere bu ekmekten alıyor.Kaldı ki ekmeğimiz sağlıklı ve kalitelidir, hijyen koşullarda el değmeden üretiliyor. En azından ocak-şubat-mart aylarında zammı öteleyeceğiz. 5 liradan ekmeğimizi satıp halkın yanında yer alacağız.”

İstanbul genelinde Halk Ekmek 701 büfe ve 3 binin üzerinde dükkanda satışa sunuluyor. Bazı sabahlar büfelerin önünde uzun kuyruklar oluşuyor.

Ekmek Büfeleri Sorumlusu Alev Erdoğan Kaya, “Okul açılmasından sonra daha artış oluyor. Bu aylarda da pik yapıyor diyebiliriz. Çok artıyor. Çünkü hem ekonomik sebepler hem ekmeğimizin kaliteli oluşundan dolayı” dedi.

"Hem ucuz hem tadı güzel"

Vatandaşlar ise hem ucuz oluşu hem de sağlıklı koşullarda üretildiği için belediyenin ekmeğini tercih ettiklerini belirtiyorlar.

Ali Arslan isimli bir vatandaş “Daha ekonomik, daha dayanıklı bir ekmek. Tadı var.Bakkaldan aldığın ekmeği sıkıyorsun hamur oluyor. Bu doyurucu oluyor” diyerek neden tercih ettiğini belirtti.

"Daha sağlıklı"

Ceren Öztürk ise şunları dile getirdi: 

“Devamlı halk ekmeği büfesini tercih ediyorum, şu anki ekonomik koşullar dolayı da açıkçası. Ama asıl tercih etme sebebim, el değmeden yapılmış olması ve daha sağlıklı bulduğum için.”

Özden Yılmaz “Burada yan sokakta oturuyorum. Fiyatı da uygun geliyor, o yüzden tercih ediyorum” dedi.

Öğrenci Asil Arda ise “Genelde okul çıkışında buraya uğruyoruz. Küçük ekmeklerden alıyoruz. Çantamızı atıyoruz. Sabahları iyi oluyor, daha iyi geliyor aslında. Çünkü bütçemizde kısıtlı bir tık” şeklinde konuştu.

İstanbullular Halk Ekmek'i tercih ediyor

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli