Türkiye ekonomisi 2019'un üçüncü çeyreğinde büyüme kaydetti

02-12-2019
Rûdaw
Etiketler Ekonomi Türkiye TÜİK
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye ekonomisinde 2019’un üçüncü çeyreğinde iyileşme ile birlikte ilk kez pozitif büyüme kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre, üretimin 2018’in aynı döneme göre yüzde 0.9 arttı. Türkiye’nin ekonomisi önceki çeyrekte yüzde 1,6 daralma kaydedilmişti.

Aynı zamanda GSYH'yi yüzde 0,4 oranında artış gözlemlendi. Bu rakam yüzde 1,1'lik tahmin edilenden daha düşük gerçekleştiği görüldü.

GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde bu yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla zincirlenmiş hacim endeksi olarak tarım sektörünün katma değeri yüzde 3,8, sanayi sektörünün yüzde 1,6 artarken, inşaat sektörünün yüzde 7,8 azaldı.

Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri de yüzde 0,6 artış gösterdi.

Türkiye 2018 yılında dövizde yaşanan dalgalanmadan dolayı geçtiğimiz 10 yılın en durgun ekonomisini yaşadı.

Türkiye hükümeti ekonomideki kalkınmayı başlatmak için mali teşvik ve devlet bankalarındaki kredi kullanımı nedeniyle ekonomistlerin kasılma beklentilerinden daha

Ekonomideki daralma, hükümetin büyüme planı için mali teşvik ve devlet bankası kredisi kullanması nedeniyle çoğu analistin beklediğinden daha kısa sürdüğü söyleniyor.

Ancak birçok ekonomist, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yıllarda kaydettiği büyümeye tekrar dönmek istemesi ülke için büyük risk olacağı konusunda uyarıyor.

Son on yılda döviz ile borçlanan şirketlerin durumundan dolayı yatırımları olumsuz yönde etkilemiş ve azaltmıştı.

Önümüzdeki Salı günü açıklanacak verilerin, enflasyondaki bir yıllık uzun vadeli düşüş eğiliminin tersine çevireceği ve Merkez Bankası’nın alacağı faiz kararını zorlaştırması bekleniyor.

Merkez Bankası Temmuz 2019'dan bu yana gerçekleştirdiği faiz indirimleriyle politika faizini yüzde 24 seviyesinden yüzde 14'e çekti.

Ancak, yüksek faiz oranlarına karşı olan Erdoğan, daha hızlı büyümeyi hedeflediklerini belirtmiş faiz oranlarını düşürme talebini yenilemişti.

Erdoğan, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada hem enflasyonun hem de faiz oranlarının gelecek yıl tek haneli rakamlara düşeceğini söylemişti.

Hükümet ise bu yıl sadece yüzde 0,5 oranında büyüme beklentisi içindeyken, gelecek yıl için yüzde 5 iddialı bir hedef belirledi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli