ANKARA – 2 yıldır maaşlarını alamayan TOKİ işçileri grevde
Erbil (Rûdaw) – Ankara’nın Mamak ilçesinde TOKİ'ye ait konut projesinde çalışan işçiler iki yıldır maaşlarını alamadıkları için grev düzenliyor. İşçilerin haklarını alamaması Meclis gündemine de taşındı.
Yapımı yaklaşık beş yıldır süren bin 312 konutluk TOKİ projesinde çalışan ve çoğunluğu Kürtlerden oluşan 200’den fazla işçi, yaklaşık 2 yıldır maaşlarını alamıyor. Bu duruma tepki gösteren 15 işçinin inşaat önünde başlattığı grev 10 gündür devam ediyor.
Rûdaw’a konuşan Mustafa Uğur Akkaya, “Burada eylem yapanları hepsi de TOKİ işçisi. İki yıldır kendirlerine para ödenmiyor. En son Nisan ayında maaşlarının verileceği söylenmişti fakat ödenmedi. Verilen çek ve senetler de karşılıksız çıktı. Nisan geçti, sonra Mayıs, Haziran, Temmuz derken bugüne kadar birşey yapılmadı. Arkadaşlarımız bu nedenle grev yapıyor” dedi.
İnşaat işçilerinden Vanlı Ömer Özkaya’da şu ana kadar defalarca kendilerine söz verildiğini ancak bu sözün yerine getirilmediğine dikkat çekti.
Özkaya, “Bir milyon liradan fazla paramız onlarda. Bunun dışında başka maaşlar da var. Hakkımız ödenmediği için eylem yapma kararı aldık. Artık tutuklanmaktan korkmuyoruz. Başka yolumuz kalmadı. Bu halde ailelerimizin yüzüne bakamıyoruz” diye konuştu.
Şu ana kadar birçok yetkili Ankara’nın göbeğinde eylem yapan işçileri ziyaret ederek vaatlerde bulundu. En son Mamak Kaymakamlığı ve emniyet, işçilerden eylemi sonlandırlamarını istedi.
İşçilerden Hasan Durgaç, “Sayın Cumhurbaşkanı’na sesleniyoruz, sesimizi devlete ulaştırmaya çalışıyoruz. Hakkımızı yiyorlar, biz çok zor şartlarda çalışıyoruz” dedi.
Konu Meclis’e taşındı
Geçtiğimiz günlerde işçilerin eylem yaptıkları şantiyenin önündeki çadırı ziyaret eden CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer konuyu Meclis’e taşıdı. Taşcıer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Taşcıer, Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yer verdi:
“TOKİ Gülseren Mahallesi’nde çalışan 200’ün üzerinde işçinin 1 milyon liradan fazla alacağı olduğu iddiası doğru mudur?
TOKİ’de çalışan işçilerin sigortaları düzenli olarak yatırılmış mıdır?
Kendilerine verilen çek ve senetlerin karşılıksız çıktığını ifade eden alt işverenin bu iddiası doğru mudur? Doğru ise paralarını alamayan alt işverene ve dolayısıyla işçilere yapılması gereken ödeme ne zaman yapılacaktır?
Söz konusu inşaatta iş güvenliği ile ilgili herhangi bir zafiyet bulunmakta mıdır? İnşaatta gerekli denetimler düzenli olarak yapılmakta mıdır? Yapıldıysa bulgular ve sonuçları nelerdir?
Öteyandan İşçi temsilcilerinin Salı günü Meclis’i ziyaret ederek sorunu yetkililerle görüşmesi bekleniyor.