CHP'den Tarım Zirvesi; 2024-2028 tarım politikaları vizyonu paylaşıldı

İstanbul (Rûdaw) – CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye’de iktidarın tarım planlaması olmadığını belirterek, “Tarım politikalarının sadece büyük tarım kartellerinin önünü açan bir yol izliyor olması bu toprağa yapılabilecek en büyük ihanet” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) İstanbul’da düzenlediği CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi sona erdi. Zirveye 160 CHP’li belediyenin yanı sıra, 300’ün üzerinde tarım kooperatifi katıldı.

30 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen zirvenin sloganı ise, “Tarımsal kalkınmada yeni politikalar, üretici odaklı çözümler” olarak belirlendi.

CHP’nin 2024-2028 yıllarındaki tarım politikaları vizyonunun kamuoyuyla paylaşıldığı zirvede konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “mevcut düzeni halktan yana” değiştireceklerini söyledi.

Hükumetin gıda fiyatlarındaki artışı “polisiye tedbirlerle çözmeye çalıştığını” belirten Kılıçdaroğlu, “Baskıyla bu işin içinden çıkamazsınız. Fiyatların düşmesi, makul seviyeye gelmesi ve ülkede fiyatlarda istikrarın olmasının tek yolu, akılcı politikalardır. Aklı kullanmayıp da copu kullanırsanız, devleti yönetemezsiniz” ifadelerini kullandı.

Zirve esnasında Rûdaw’a konuşan CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Tarım politikası yok. Daha doğrusu tarım planlaması yok. Dolayısıyla tarım sektörü sürekli küçülüp sürekli zarar ediyor. Gittikçe sadece endüstriyel tarım yapılıyor. Bu nedenle bereketli topraklar erozyona uğruyor, halk göç ediyor, dengeler altüst oluyor. Tarım politikalarının sadece büyük tarım kartellerinin önünü açan bir yol izliyor olması bu toprağa yapılabilecek en büyük ihanet” diye konuştu.

CHP’li belediyeler son yıllarda tarım politikasına büyük önem veriyor. Bu amaçla boş arazileri tarıma açıp elde ettikleri ürünleri daha düşük bir fiyata piyasaya sürüyor.

Belediyeler ve kooperatiflerin tarımsal ürünleri de fuar alanında kendileri için hazırlanan bölümlerde sergilendi. CHP bu projesini, “alanın iyileştirilmesi projesi” şeklinde tanımlıyor.

Zirvede, belediyelerin tarımsal üretime verdiği katkılar ele alındı ve partinin önümüzdeki süreçteki tarım programı belirlendi.

CHP eski milletvekili Gökhan Günaydın da, “CHP 2024-2028 arası tarım politikasını bütçesi ile araçları ile her yıl ne yapacağını göstererek ortaya koydu. Tarım Bakanlığı’nda bu veri var ise ben derim ki söylediğim herşeyin bir anlamı yokmuş. Tarım Bakanlığı’nda olmayan bir şeyden bahsediyoruz. Bu memleketin sorunlarını çözmeye talibiz. Bunu çözebilecek güce ve kadroya da sahibiz” diye konuştu.

Türkiye'de tarımsal gelir 2019 yılında toplam gelirde 275 milyar liraya ulaştı. Toplam ihracat ve ithalat hacmi 31,4 milyar doları buluyor. Toplamda yaklaşık 39 milyon hektar arazi ekiliyor. TÜİK’e göre, bu arazilerin yüzde 8,2'si son 10 yılda kaybedildi. Türkiye şu anda yurtdışından 20'ye yakın tarım ürünü ithal ediyor. 2020 yılında da 16 milyar değerinde tarım ürünü ihrac edildi.