Ankaralı işçiler: Kıdem tazminatı son kalemiz

01-07-2020
Rûdaw
İşçilerin kıdem tazminatının TES adı altında fona devredilmesine karşı çıkan işçiler, birçok kentte protesto gösterileri düzenledi
İşçilerin kıdem tazminatının TES adı altında fona devredilmesine karşı çıkan işçiler, birçok kentte protesto gösterileri düzenledi
A+ A-

Ankara (Rûdaw) – CHP’li Kani Beko, hükümetin Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile işçilerin kıdem tazminatı hakkını alarak Kanal İstanbul Projesi’ne aktarmak istediğini savundu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'ni (TES) 2022 yılında yürürlüğe sokacaklarını açıkladı.

Ardından basında, Aile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı tarafından işçilerin kıdem tazminatı hakkında değişikliğe gidilecek bir taslağın hazırlandığına ilişkin iddialar yer aldı.

İşçilerin kıdem tazminatının TES adı altında fona devredilmesine karşı çıkan işçiler, birçok kentte protesto gösterileri düzenledi.

Rûdaw’a konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, “Aslında kıdem tazminatları bireysel emeklilik fonuna devredildikten sonra AKP hükümetinin kafasındaki proje, yıllardır 19 müteahitle yapılan anlaşma sonucunda o güzelim işçilerin kıdem tazminatlarını Kanal İstanbul Projesine aktarmaktır” dedi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) kararıyla hükümetin “reform” olarak sunduğu yeni emeklilik sistemini protesto etti. Eylemlere katılan işçiler de, hükümetten kıdem tazminatının yeni bir fona devredilmesi planlarından vazgeçmesini talep etti..

Rûdaw’a konuşan Çankaya Belediyesi çalışanlarından Hanım Aktaş, “Benim çocuklarımın geleceği yok. Ben buna güvenerek örgütlenebiliyorum, mücadele edebiliyorum. Yarın ben örgütlenmek istediğimde zaten kıdem tazminatım yok, beni direk işten atabilirler” dedi.

Önümüzdeki günlerde emekli olmayı düşünen Fikret Kalander, eski hesaba göre 45 bin TL tazminatın yanı sıra 2400 TL emekli maaşı almayı düşünüyor. Ancak hazırlanan sistem yasalaşırsa 9 bin TL tazminat alacak diğer 36 bin TL ise maaş olarak bölüştürülecek.

Rûdaw’a konuşan Kalander, “Kıdem tazminatı bizim alınterimiz, son kalemiz, kırmızı çizgimiz. Dolayısıyla onun gapına yönelik tedbirlerimizi alacağız ve mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

Kıdem tazminatında güncel düzenlemeye en temel iki eleştiri; işçinin istifa ettiğinde kıdemini bırakmak zorunda kalması ve birçok işletmenin iflas ve bunun gibi nedenlerde işçisinin kıdemini ödemeyerek çalışanlarını mağdur etmesi.

Anadolu Ajansı’nın (AA) servis ettiği haberde, kıdem tazminatında öngörülen değişiklik ile ilgili, "hem kıdem tazminatında kazanılmış mevcut hakların korunması hem de ilave emeklilik desteği sağlanmasının" amaçlandığı ifade edildi.

AA'nın haberinde mevcut kıdem tazminatı sisteminde, işçilerin tazminatlarını alma oranının yüzde 14'lerde kaldığından ve tüm çalışanların çeşitli nedenlerle bu hakkından yararlanması mümkün olmadığından bahsediliyor.

Habere göre işçinin kıdem tazminatının içerisindeki işveren katkı payı ile devlet katkısı toplamının yüzde 50'si TES sigorta hesabına aktarılacak, yüzde 50'si çalışanın hesabında kazanılmış hak olarak tutulacak. Katılımcı, 60 yaşını tamamladıktan sonra emekli olmaya hak kazanacak.

Çalışan istifa ettiğinde bireysel fon hesabındaki tutarlar kazanılmış hak olarak kendisinde kalacak.

60 yaşını doldurmamış katılımcılara, ilk konut edinimi, evlilik (bir kereye mahsus), ağır hastalık ve işsiz kalınması (bir defaya mahsus) sebeplerinden her biri için TES hesabında bulunan birikim tutarının yüzde 10'unu geçmemek şartıyla ödeme yapılabilecek.

Emeklilik haricinde ödeme oranı toplamı yüzde 30'u geçemeyecek ve kalan tutar aylık olarak ödenecek.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli